Home / Blog / Een tuinkantoor vergunningsvrij bouwen? Dit zijn de regels

Een belangrijk onderdeel bij het beslissen of je een tuinkantoor wil aanschaffen, zijn de regels van vergunningsvrij bouwen. Wij raden aan om dit altijd na te gaan op de website van de gemeente waar je in woont. Is het dan nog niet duidelijk, neem dan contact op met de gemeente.

Met het toenemende thuiswerken neemt voor veel mensen ook de behoefte toe om een echte thuiswerkplek te hebben. Ook neemt de vraag toe hoe een tuinkantoor vergunningsvrij kan worden gebruikt. We hebben het dan niet over de thuiswerkplek aan de keukentafel die tegenwoordig voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Niet over het bureau van zoonlief die dat ’s avonds eigenlijk zelf nodig heeft. Ook niet over het donkere hoekje op zolder, omdat het daar zo lekker rustig is. Nee, je wil een werkplek die jouw plek is en blijft, waar je niet wordt gestoord en waar je relaxed en gefocust kunt werken met voldoende daglicht.

Daarnaast wil je ook niet aan het einde van elke werkdag jouw werkplek helemaal opruimen omdat die ook een andere functie heeft. Een tuinkantoor kan hiervoor de oplossing zijn. Een plek voor jezelf, rustig in de tuin met alle gemakken van dien. Het voordeel van een tuinkantoor is dat je al werkende ook nog eens van je tuin kunt genieten. Heerlijk werken in volle concentratie met de vogeltjes op de achtergrond. Leuk idee zo’n tuinkantoor, maar mag dat zomaar, een tuinkantoor vergunningsvrij bouwen? Of zijn er speciale regels en moet je een tuinkantoor vergunning aanvragen? Wij hebben het voor jou uitgezocht en de antwoorden op deze vragen verwerkt in dit blogartikel.

Een tuinkantoor vergunning is vaak niet nodig

Een tuinkantoor is een bijgebouw, als het tenminste aan de definitie daarvan voldoet. Het is namelijk van belang dat je jouw tuinkantoor in je ‘achtererfgebied’ bouwt, dus niet aan de voorzijde van je huis. In sommige gevallen mag het wel aan de zijkant van je woning. Hoe groot jouw tuin office mag worden is afhankelijk van het bebouwingsgebied en de totale oppervlakte van andere bouwwerken. Denk daarbij aan de totale oppervlakte van een garage, schuurtje of tuinhuis. Voldoet jouw plan voor tuinkantoor bouwen volledig aan de definitie? Dan is een tuinkantoor vergunningsvrij, maar check altijd even het bestemmingsplan. Straks meer hierover.

Wat wordt gezien als het achtererfgebied?

Jouw achtererfgebied wordt bepaald door de ligging van je woning, tuin en het aangrenzende openbare gebied. Grofweg gaat het om je achtertuin en een deel van je zijtuin. Aan de hand van te trekken lijnen kun je zelf uitrekenen wat wel en niet bij jouw achtererfgebied hoort. Daarmee voorkom je dat je bijvoorbeeld met jouw tuinkantoor vergunningsvrij bouwen net over een lijn heen gaat, en dat je dus wel een tuinkantoor vergunning had moeten aanvragen.

De definitie van achtererfgebied vanuit de Rijksoverheid is als volgt: “Uw achtererfgebied is het erf achter de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1 meter achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied, zonder het hoofdgebouw opnieuw te doorkruisen of in het erf achter het hoofdgebouw te komen.

Voor een middenwoning is dit eenvoudig. De grond gelegen achter de woning is het achtererfgebied. Voor twee onder één kap woningen, vrijstaande woningen en woningen in een hoeksituaties moet voor het aan de zijkant van een woning gelegen erf, goed aan de hand van de definitie de ligging van het achtererfgebied worden bepaald.” Bekijk hier interessante informatie video’s vanuit de Rijksoverheid die het begrip achtererfgebied nog extra verduidelijkt. Download hier een PDF van de Rijksoverheid met meer informatie over vergunningvrij bouwen en bekijk tekeningen met extra verduidelijking over het begrip achtererfgebied. Op Omgevingsloket.nl kun je gemakkelijk zelf controleren wanneer je wel of geen vergunning nodig hebt voor het bouwen van jouw tuinkantoor.

Tuinkantoor vergunningsvrij bouwen, hoe groot mag hij worden?

Dit is natuurlijk ook een belangrijke vraag. Bouw je alleen een kantoor in de tuin van een paar vierkante meter, of creëer je meteen ruimte voor een atelier, tuinhuis of een speelruimte voor de (klein)kinderen? Zoals we hierboven al kort benoemde zijn twee zaken van groot belang: hoe groot is het bebouwingsgebied en hoe groot is de totale oppervlakte van wat er al is gebouwd (behalve je woning) en je nu gaat bouwen?

We raden aan dit van tevoren goed te berekenen of dit tuinkantoor vergunningsvrij kan worden gebouwd. Uiteraard kunnen wij hierover met je meedenken. Je wilt immers voorkomen dat je achteraf door een ambtenaar op de vingers wordt getikt omdat je teveel vierkante meters hebt bebouwd en je wél een tuinkantoor vergunning had moeten aanvragen. Het kan dus in het uiterste geval zelfs zo zijn dat het verstandig is om het geplande tuinkantoor vergunningsvrij net iets kleiner te bouwen om problemen (zoals een flinke boete) te voorkomen. Wij bieden naast het Alpha- en Beta model tuinkantoor ook een tuinkantoor op maat aan. Ook hierin denken wij dus graag met je mee.

Controleer het bestemmingsplan

Het kan zo zijn dat je ontdekt dat je op jouw grondgebied niet of nauwelijks mag bouwen zonder tuinkantoor vergunning. Dat is bijvoorbeeld het geval als je niet veel tuin hebt en/of er al andere bebouwing staat. In dat geval kan het verstandig zijn om bij jouw gemeente te vragen of je het bestemmingsplan in mag zien. Mocht namelijk blijken dat je daaruit duidelijk kan concluderen dat je mag afwijken van de standaard en landelijk geldende regels, dan mag je wellicht alsnog starten met de bouw van jouw tuin pod zonder tuinkantoor vergunning.

Wat als er toch een vergunning nodig is?

Het kan zo zijn dat er in jouw situatie toch een vergunning nodig is. Niet getreurd! Veel gemeentes denken graag mee met jouw veranderende woon/werk behoeftes. En laten we eerlijk zijn: thuiswerken is een blijvertje. Veel gemeentes zien de noodzaak van een tuinkantoor maar al te goed in en denken graag mee om een tuinkantoor vergunningsvrij te laten bouwen.

Wil je een tuinkantoor bouwen in je achtertuin maar twijfel je of je een vergunning nodig hebt? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Twijfel je of een tuinkantoor überhaupt iets voor jou is? Vraag dan vrijblijvend de brochure aan voor meer informatie of lees de voordelen van een tiny office. Je kunt ook vrijblijvend een afspraak maken om OPUS – home office pods te komen bekijken in onze productiehal.

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt