Home / Een gastenverblijf aan huis

Een gastenverblijf aan huis


Veel mensen dromen van het hebben van een eigen Bed & Breakfast. Ze zijn vaker in een B&B geweest, zien programma’s op tv en denken: dit wil ik ook. Maar dan eerst een geschikt huis vinden, zo redeneren ze. Te weinig mensen beseffen dat ze met een tuin al binnen een paar maanden een gastenverblijf aan huis kunnen beginnen. Een tuinkantoor is namelijk ook uitstekend in te richten als jouw toekomstige B&B! Een tuinkantoor als gastenverblijf kan uiteraard ook worden ingezet voor privé- of zakelijke gasten, erg handig als je bijvoorbeeld logees over de vloer hebt.

Opus pod tuinkantoor waalwijk - gastenverblijf aan huis - tuinkantoor bouwen - vrijstaand tuinkantoor

Doordeweeks een kantoor, in het weekend een gastenverblijf

Je tuinkantoor combineren met een gastenverblijf aan huis is de ultieme combinatie. Nu het thuiswerken normaal is geworden en we wat meer structuur vinden in het hybride werken, kunnen we langzaam maar zeker ook onze thuiswerkplek goed en solide inrichten. De ene week 2 dagen thuis, de andere week 3 dagen thuis. Soms een hele week vanuit huis om nét wat meer focus en aandacht te hebben voor dat belangrijke project.

Eén ding is zeker, met een (vaak vergunningsvrij) tuinkantoor heb je naast een fijn werkplek óók een extra multifunctionele ruimte. Deze ruimte kun je natuurlijk invullen als tuinkamer of hobbyruimte, maar kan ook uitstekend dienen als een plek waar gasten kunnen overnachten. Het geeft toch net wat meer comfort als je vrienden en kennissen over de vloer komen en je ze een eigen plek aan kunt bieden. En dan ook nog eens goed verwarmd en voorzien van toilet en/of douche. Zo maak je optimaal gebruik van deze extra kamer in de tuin.

Privé of zakelijke gasten in jouw gastenverblijf in de tuin

Jij bepaalt uiteraard zelf wie je in jouw gastenverblijf aan huis laat overnachten. Je kunt er voor kiezen om je slaapvertrek in je tuin alleen voor familie en vrienden open te stellen. Of dat bijvoorbeeld kennissen, en vrienden van vrienden ook welkom zijn. Maar je kan het ook commerciëler aanpakken, door jouw gastenverblijf echt op de regionale kaart te zetten en deze aan te bieden via partijen zoals AirBnB. Zo kun je de investering in je gastenverblijf aan huis sneller terugverdienen. Door Covid19 zijn we ‘op vakantie in eigen land’ allemaal wat meer gaan waarderen en er is veel interesse en vraag naar overnachtingsplekken in Nederland.

Tuinkantoor met berging - tuinkantoor prijs - gastenverblijf aan huis

Vooruitkijken

Overweeg je serieus om een gastenverblijf aan huis te realiseren? Dan is het verstandig om alvast goed na te denken over de toepassingen van het verblijf. Wil je het puur en alleen gaan gebruiken als gastenverblijf, of wil je er door de weeks bijvoorbeeld zelf ook nog gefocust kunnen werken? Of moet het ook kunnen dienen als speelkamer voor de kinderen? Dit zijn allerlei mogelijkheden om te overwegen.

Denk in ieder geval goed na over de afmetingen. Er moet bijvoorbeeld een bed of slaapbank in kunnen, wil het dienen als gastenverblijf aan huis . Een keukenblokje is ook erg handig. Natuurlijk geef je jouw toekomstige gasten een toilet. En het is een absolute pré als hij niet van jullie douche gebruik hoeft te maken. Tijdens een adviesgesprek in de offertefase nemen we al jouw wensen omtrent een gastenverblijf aan huis door zodat we tot verblijf kunnen komen dat voldoet aan jouw wensen. Onze pods worden prefab gebouwd in onze productiehal. Dit voorkomt een heleboel bouwstress voor jou en onze vakmannen.

Over een gastenverblijf tuin prefab gesproken…

Heb je al eens nagedacht over een gastenverblijf in de tuin prefab gebouwd? Zoals eerder benoemd worden onze gastenverblijven prefab gemaakt. Dat houdt in dat de bouw van het onze modellen (Alpha en Beta) in onze productiehal wordt gedaan. Daarna wordt het complete gastenverblijf middels onze trouwe transportpartner in de tuin geplaatst. Je hebt zo een gastenverblijf in de tuin prefab gebouwd zonder dat je overlast of ongemakken ervaart. Toch bieden wij voor klussers onder ons casco pods aan. Dit is een ideale optie om de prijs van je gastenverblijf te bedrukken.

Een gastenverblijf in de tuin prefab gebouwd heeft meerdere voordelen voor jou en voor onze vakmannen in de productiehal. Zo heb jij geen last van timmermannen vanaf ’s morgensvroeg, gedurende een lange periode. En onze vakmannen hebben alle gereedschap en materialen bij de hand in onze productiehal. Dit werkt een stuk efficiënter en is tevens beter voor het milieu. Als we een gastenverblijf in de tuin prefab bouwen zullen we dagelijks op en neer moeten naar de locatie. Middels prefab bouwen is er maar een keer een rit naar de locatie nodig. Het bouwen in de productiehal maakt de pods vaak goedkoper dan wanneer je kiest voor een aanbouw, ontdek de verschillen hier. Binnen 100 dagen staat de pod kant en klaar in de tuin en kan je het gastenverblijf in de tuin prefab gebouwd direct gebruiken.

Eco uitstraling en extra ruimte in je gastenverblijf aan huis

We denken allemaal steeds ietsje meer ecobewust. Je kan er van op aan dat een gastenverblijf in de tuin met sedumdak veel gasten zal aanspreken. Je wil jouw gasten uiteraard ook enige ruimte geven, ruimte in hun verblijf, maar ook daarbuiten. Met een groot raam of schuifpui in jullie gastenverblijf aan huis geef je ze binnen al een iets ruimer gevoel. Maar denk iets verder, iets groter. Hoe leuk is het gastenverblijf aan huis ook een klein zitje heeft? Met een groene haag maak je een natuurlijke afscheiding en geef je jouw gasten privacy. Bekijk voor soortgelijke inspiratie bijvoorbeeld eens dit gerealiseerde project in Rijswijk.

Verder kan je er van op aan dat menig gast een fietstocht wil maken. Met een verblijf met berging geef je ze ruimte om hun fiets binnen te zetten. Ook kunnen hier e-bikes opgeladen worden. Of zet er zelf een leenfiets neer. Het spreekt voor zich dat je die berging ook voor je tuingereedschap en/of spullen kunt gebruiken. Met het ontwerp van onze pods kan je duidelijk alle kanten op.

gastenverblijf aan huis

Multifunctioneel verhuren

Denk groot. Op momenten dat jij je gastenverblijf aan huis niet verhuurt, kunnen wellicht anderen er (wel of niet tegen betaling) gebruik van maken. Er zijn altijd coaches en dergelijke die geen praktijkruimte aan huis hebben, en die dolgraag jouw gastenverblijf in de tuin huren om hun cliënten te ontvangen. Coach en cliënt hebben hun privacy, en jij hoeft ze niet te zien of te ontmoeten. Of wellicht zijn er mensen in de buurt die geen fijne thuiswerkplek hebben, zich geen tuinkantoor kunnen veroorloven, en graag iets betalen om van jouw gastenverblijf aan huis gebruik te maken?

Ben je benieuwd wat dit gaat kosten? Bekijk dit artikel, hier hebben we een aantal voorbeelden gegeven van pods in verschillende prijsklassen. Ook lees je hoe de prijzen zijn opgebouwd en wat alle mogelijkheden zijn.

Heeft het gastenverblijf in de tuin een vergunning nodig?

Een vraag die wij regelmatig ontvangen. Over het algemeen heb je een gastenverblijf in de tuin zonder vergunning. Echter heeft het vooral te maken met de plaatselijke voorschriften van jouw gemeente. Wij adviseren altijd om te checken bij de gemeente of het gastenverblijf in de tuin een vergunning nodig heeft. Zij kunnen je beter informeren over de specifieke voorschriften en eisen die gelden voor het gebied waar je de pod wil plaatsen.

Wij bouwen je gastenverblijf in de tuin zonder vergunning volledig volgens het bouwbesluit. Bij aanvraag sturen we onze papieren, welke nodig mochten zijn, altijd op. Krijg je vragen over het design of uiterlijk van het gastenverblijf, dan mag je ook bij ons aankloppen. Het is namelijk altijd prettiger om de juiste procedures te volgen voor een gastenverblijf in de tuin zonder vergunning. Voor meer informatie over een gastenverblijf in de tuin zonder vergunning kun je het best dit blogartikel doornemen.

Praktische inrichting

Natuurlijk zorg je voor sfeer in je gastenverblijf in de tuin. Het beste houd je het redelijk neutraal met hier en daar wat accenten. Dat zorgt er voor dat de gemiddelde gast zich goed op zijn gemak voelt in jouw verblijf. Slapen en zitten zijn twee belangrijke werkwoorden in deze. Mensen moet uitgerust naar huis gaan, of juist met een gevoel van lekker productief bezig zijn geweest. Kijk eens naar de mogelijkheden die de huidige modellen en onze gerealiseerde projecten mensen al geven, en gebruik dat als basis. Met een beperkte investering heb jij straks een prachtig gastenverblijf in de tuin aan huis, waar je zowel zakelijk als privé de vruchten van zult plukken. Lees hier maar eens wat onze klanten van hun OPUS – home office pod vinden.

Waarom een gastenverblijf in de tuin van OPUS – home office pod?

Wij staan voor maatwerk en vakmanschap. Wij bouwen elke pod op maat speciaal voor jou en kunnen bouwen tot een maat van 8 x 4 meter. Voor jou betekent dit dat wij flexibel zijn om jouw gastenverblijf in de tuin volledig naar jouw wensen of voorkeuren te bouwen. Ook geloven wij in totale ontzorging, zo kunnen wij jouw gastenverblijf voorzien van:

 • Toilet en/of douche
 • Kitchenette met koelkast
 • Climate Control en/of vloerverwarming
 • Goede isolatie en standaard elektrische verwarming
 • Zonnepanelen (dit maakt jouw gastenverblijf extra duurzaam)
 • Groen sedumdak
 • Fundering op schroefpalen (de meest circulaire vorm van funderen)
 • Ergonomisch meubilair
 • Akoestische wandpanelen

Kortom: alles wat jij nodig hebt om je gasten een top ervaring aan huis te bieden kunnen wij voor je realiseren. Wij bouwen de pods volledig lokaal in Nederland en kunnen binnen 12 weken leveren. Kom maar eens kijken bij onze productiehal.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de opties die we aanbieden voor een tuinkantoor als gastenverblijf aan huis? Neem dan gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We zitten niet vast aan onze standaard modellen, maatwerk is ook mogelijk en wordt zelfs enorm vaak toegepast. Je kunt ook alvast onze vrijblijvende brochure aanvragen. Voor nu kun je onze projecten bekijken, je eigen pod samenstellen in onze 3D configurator of een kijkje nemen op onze social media kanalen, InstagramFacebookPinterestLinkedIn en TikTok. Wil je een tuinkantoor zakelijk afnemen? Bekijk hier de mogelijkheden.

gastenverblijf aan huis
Voorbeeld indeling Gastenverblijf OPUS pod
Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt

Veelgestelde vragen

Onze pods worden standaard zeer volledig opgeleverd, of zoals wij dat noemen: Plug&Work. Na het plaatsen van jouw pod is het een kwestie van het inpluggen van de stroomkabel (toevoer) en you’re all set. Voorzien van PVC vloer naar keuze, wanden worden eerst behangen en vervolgend geverfd (kleur naar keuze), het plafond kent 2 type afwerkingen. Een rustieke hout-stijl afwerking met vurenhouten visbekdelen óf een strakke stijl, bijvoorbeeld strak wit. Iedere pod is voorzien van minimaal 4 stopcontacten en een internetaansluiting, dimbare spots en bijbehorend schakelwerk, chique plinten, HR++ glas, SKG *** slot en standaard voorzien van WiFI bestuurbare verwarming.

Wat betreft de fundering werken we in de basis op 3 manieren.

 1. Door middel van zware gewapende funderingstegels
 2. Door middel van schroeffundering
 3. Op een bestaande fundering, mits deze aan de nodige eisen voldoet

De keuze hierin is mede afhankelijk van de ondergrond op jouw adres. Zo kunnen we bij een stevige zandgrond gebruik maken van funderingstegels, maar adviseren we bij nattere ondergronden gebruik te maken van schroeffundering. Neem contact met ons op voor advies op maat. Wij helpen en ontzorgen graag.

Onze pods zijn standaard goed geïsoleerd, voorzien van dubbel (HR++) glas en voorzien van verwarming. Wij adviseren (zeker gezien de steeds hetere zomers in Nederland) voor comfort ook vaak de climate control te overwegen. Deze kan naast verwarmen ook koelen en ontvochtigen en zorgt daarmee altijd voor een comfortabel klimaat. WiFi te besturen middels een app. Optioneel kunnen de pods worden voorzien van vloerverwarming.

Ja, dit is bij ons optioneel en tegen een meerprijs mogelijk. In de praktijk zien we echter dat veel klanten kiezen voor het Climate Control systeem, dit omdat je hiermee zowel kunt verwarmen, ontvochtigen áls verkoelen.

Ja, binnen bepaalde kaders. De volledige productie vindt plaatst in eigen beheer (excl. productie van staal en glas). Dit maakt ons zeer flexibel in het kunnen voorzien in alle mogelijke wensen. Zowel op het gebied van afmetingen, vormgeving, voorzieningen (als sanitair), materiaalkeuze als inrichting is maatwerk mogelijk. Op dit moment bouwen wij niet groter dan 8,00m bij 4,00m.

Ja, wij leveren deze inclusief omvormer en installatie. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Vind nog meer inspiratie in de brochure

Een brochure is gratis en geheel vrijblijvend. In onze brochure vind je het scherpe introductieaanbod, de specificaties, meerwerkopties en lees je alles over het hoogwaardige afwerkingsniveau.