Home / Een tuinkantoor als praktijkruimte aan huis

Een tuinkantoor als praktijkruimte aan huis


Een prachtig, unieke en functionele plek in de tuin om je klanten te ontvangen. Dit klinkt als muziek in de oren, toch? Onze home office pods kunnen (en worden) ook perfect ingezet als praktijkruimte aan huis. Waarom zou je bijvoorbeeld elders praktijkruimte huren terwijl je met een tuinkantoor een kant-en-klare praktijkruimte in de tuin kunt laten plaatsen en op deze manier jouw klanten een unieke ervaring kunt bieden? We geven je op deze pagina wat voorbeelden hoe je onze tuinkantoren kunt inzetten als praktijkruimte. We hopen dat je hiermee het realiseren van jouw droom wat extra vaart kunt geven. Bekijk gerust eens onze gerealiseerde projecten en doe inspiratie op.

Buiten wordt een extra stukje binnen

Bij een tuinkantoor denken veel mensen aan een kantoor aan huis, maar we zien steeds meer tuinkantoren worden gebruikt als multifunctionele tuinkamer die bijvoorbeeld kan dienen als praktijkruimte aan huis, extra slaapvertrek, gameruimte, speelplek, hobbyruimte, logeerkamer et cetera. Eigenlijk zijn de mogelijkheden van een (vaak vergunningsvrij) tuinkantoor bijna onbeperkt. Zo biedt wat was bedoeld als kantoor aan huis ongekende kansen om die vierkante meters in jouw tuin voor jouw persoonlijke doel te gebruiken. Een stukje tuin wordt op deze manier hele nuttige binnenruimte en kantoorruimte aan huis wordt op deze manier een heel breed begrip.

Werk en privé gescheiden, maar toch dichtbij.

Van veel ondernemers die al jarenlang huur betalen voor een externe praktijkruimte is het een veelgehoord argument: “Ik zou dolgraag een praktijkruimte aan huis hebben, maar ik wil niet mijn klanten continu over de vloer. Ik wil zowel mijn klanten als mijn gezin privacy kunnen bieden”. Met een praktijkruimte in de tuin kun jij als ondernemer je klanten in een fijne, luxe en vertrouwde omgeving ontvangen zonder dat dit een grote impact heeft op je gezin. Sterker nog, het voordeel van onze oplossing is dat je je praktijkruimte dichtbij huis hebt waardoor je ook je werk en privé leven beter kunt combineren, wel zo fijn als ondernemer zijnde.

“Ik ervaar enkel voordelen aan een praktijkruimte aan huis. Geen reistijd meer, met 3 kinderen kan ik veel thuis zijn en tussendoor huishouden doen is voor mij dé ideale balans. Doordat mijn klanten achterom komen heb ik toch de privacy maar werk ik wel dichtbij.”

Stefanie, Zwaag

Een aantal veelvoorkomende voorbeelden vind je onder de afbeelding.

OPUS Beta in gebruik als pedicure salon

Voorbeeld 1: Kapster in huis

Je hebt kapsters in een kapsalon, kapsters aan huis (die dus bij de klant thuis komen knippen), maar er zijn ook genoeg kapsters die in hun eigen huis klanten ontvangen. Als je daar een kamer voor over hebt, werkt dat helemaal prima. Maar die mensen komen door jouw voordeur naar binnen, wandelen door jouw hal en lopen jouw trap op. Hoe fijn is het als klanten achterom komen en in jouw praktijkruimte aan huis stappen? Zo houd je privé en zakelijk makkelijk gescheiden. Kies je voor een tuinkantoor met toilet, dan blijft jouw wc in huis voor privégebruik, en niet voor klanten. Handig toch? Het kan dus geen kwaad om eens te gaan nadenken om een praktijkruimte te bouwen in jouw tuin.

Voorbeeld 2: pedicure salon

In iedere stad vind je wel een pedicure en nagel salon. Een onderneming waarbij niet heel veel ruimte nodig is maar waar je je wel comfortabel wil voelen. Een pedicure salon in een donkere kamer is niet ideaal, veel licht inval voor het nauwkeurige werk is waardevol. Zie je het al voor je? De klanten komen achterom of via de tuin poort naar de salon, zo houdt je werk en privé gescheiden. Bij de keuze voor een keukentje heb je warm water bij de hand en gelijk meer opbergruimte. Deze klant in Zwaag is je al voor gegaan. Ze heeft een pedicure en nagel salon aan huis gerealiseerd en werkt nu lekker vanuit de achtertuin. Ze raadt iedere ondernemer een praktijkruimte aan huis aan.

Voorbeeld 3: Praktijkruimte als fysiotherapeut

Misschien is het een droom die je al van jongs af aan had: je eigen fysio praktijkruimte. Maar ga er maar eens aan staan: een praktijkruimte huren, of zelfs kopen. En elke dag de reis er naar toe. Geen probleem als het in de buurt is, maar zonde van het tijdverlies als je op behoorlijke afstand van huis werkt. Met een praktijkruimte aan huis in de vorm van een tuinkantoor als fysiopraktijk haal je het werk en dus ook je klanten naar je eigen tuin. En dat heeft vooral voordelen! Ben je in je praktijkruimte aan huis, dan ben je aan het werk. Ben je in je woning, dan ben je vrij en dus in privétijd. Nóg een voordeel: jouw klanten kunnen door het raam van jouw praktijkruimte in de tuin meegenieten van jouw flora als ze op de behandeltafel door jou geholpen worden.

Voorbeeld 4: Coaching op de grond

Privacy, we hebben het er nog niet over gehad. Maar ook dat is een extra reden voor een praktijkruimte aan huis. Dus ook voor coaching of andere persoonlijke begeleiding leent een praktijkruimte in de tuin zich uitstekend! De kans is groot dat jouw coachees makkelijker vrijuit praten in jouw praktijkruimte aan huis dan in een als coachpraktijk ingerichte slaapkamer in je woning. En ook voor deze cliënten geldt dat ze niet via de voordeur komen, maar via de achterom of toegangspoort tot jouw tuin.

tiny office - Tuinkantoor Interieur - praktijkruimte aan huis
Inrichting Opus Pod tuinkantoor

Koop een OPUS pod

Wat is de beste optie voor jou, kopen of huren? Dat is een vraag die je jezelf moet stellen. Het kopen van een praktijk ruimte verdiend zich 100% terug. Het is een heugelijke investering voor de toekomst en de groei van je onderneming. Ben je benieuwd hoe dit kostenplaatje er uit kan gaan zien? Lees dan dit artikel, hier hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet zodat je een idee krijgt van de prijzen.

Lease OPUS pod

Een praktijkruimte aan huis kun je bij ons ook leasen, op die manier kun je de kosten van aanschaf over meerdere jaren uitsmeren. Lees hier alle zakelijke voordelen van onze home office pods.

Waarom een praktijkruimte in de tuin van OPUS – home office pod?

Wij staan voor maatwerk en vakmanschap. Ons ontwerp is gericht om iedere pod op maat te kunnen bouwen, speciaal voor jou. Voor jou betekent dit dat wij flexibel zijn om jouw praktijkruimte in de tuin volledig naar jouw wensen of voorkeuren te bouwen. Ook geloven wij in totale ontzorging, zo kunnen wij jouw praktijkruimte voorzien van:

 • Toilet en/of douche
 • Kitchenette met koelkast
 • Climate Control en/of vloerverwarming
 • Goede isolatie en standaard elektrische verwarming
 • Zonnepanelen (dit maakt jouw praktijkruimte aan huis extra duurzaam) 
 • Groen sedumdak
 • Fundering op schroefpalen (de meest circulaire vorm van funderen)
 • Ergonomisch meubilair
 • Akoestische wandpanelen
 • Opbergruimte in de berging
 • Ombouwmogelijkheid tot gastenverblijf

Kortom: alles wat jij nodig hebt om je klanten een top ervaring aan huis te bieden kunnen wij voor je bouwen. Wij bouwen de pods volledig lokaal en prefab in Nederland in onze productiehal en kunnen binnen 12 weken leveren. 

Jouw eigen praktijk in jouw eigen tuin

Het zou zomaar kunnen dat we jou inspireren met bovengenoemde voorbeelden. Want alles wat we hier beschrijven, kan ook gelden voor jouw werk, bijvoorbeeld als pedicure. Denk je na over het opzetten van je eigen nagelsalon of tatoeage-studio? Ook dit zijn activiteiten die je prima kunt uitvoeren in jouw toekomstige praktijkruimte aan huis, ook wel je ideale thuiswerkplek. Bedenk ook dat je behalve standaard modellen Alpha en Beta van de OPUS – home office pod ook kunt kiezen voor een volledig op maat gemaakte praktijkruimte in de tuin. Meer stopcontacten? Een net iets groter formaat praktijkruimte aan huis? Of wil je met een groter raam wat meer natuurlijk licht in je kantoorruimte aan huis? Bij OPUS – home office pods kan het allemaal.

Voor de handige ondernemers onder ons, kan je ook kiezen voor een casco tuinkantoor. Zo kan je hem nog helemaal afmaken naar wens. Hiermee kun je de prijs wat bedrukken en heb je meer grip op de uiteindelijke inrichting. Het ligt er natuurlijk per onderneming aan wat nodig is.

Vraag gerust eens vrijblijvend onze brochure aan en laat je inspireren. Heb je vragen? Neem contact met ons op. Je bent ook van harte welkom in onze productiehal om onze home office pods met eigen ogen te komen bewonderen. Je kunt hier een afspraak maken of een offerte aanvragen. Stel voordat je op bezoek komt je droom pod samen met onze 3D configuratie. Bekijken ter inspiratie onze social media kanalen: InstagramFacebookPinterestLinkedIn en TikTok.

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt

Veelgestelde vragen

De verwachte levertijd is om en nabij de 14 weken (excl. bouwvak en kerstvakantie)

Ja, binnen bepaalde kaders. De volledige productie vindt plaatst in eigen beheer (excl. productie van staal en glas). Dit maakt ons zeer flexibel in het kunnen voorzien in alle mogelijke wensen. Zowel op het gebied van afmetingen, vormgeving, voorzieningen (als sanitair), materiaalkeuze als inrichting is maatwerk mogelijk. Op dit moment bouwen wij niet groter dan 8,00m bij 4,00m.

Ja, dit is bij ons optioneel en tegen een meerprijs mogelijk. In de praktijk zien we echter dat veel klanten kiezen voor het Climate Control systeem, dit omdat je hiermee zowel kunt verwarmen, ontvochtigen áls verkoelen.

Ja, graag zelfs! Wij verwelkomen je graag in onze productiehal. In iedere mogelijke fase van productie ben je welkom. Zo laten we graag zien welke kwalitatieve materialen er achter de wanden schuilgaan en beantwoorden we alle mogelijke vragen die je maar hebt. Ook is een bezichtiging de uitgelezen kans om de afmetingen van onze pods in het echt te ervaren, de verschillende opties te bekijken en zo tot een goed beeld te komen van je eigen wensen. Een afspraak in plannen kan hier.

Wat betreft de fundering werken we in de basis op 3 manieren.

 1. Door middel van zware gewapende funderingstegels
 2. Door middel van schroeffundering
 3. Op een bestaande fundering, mits deze aan de nodige eisen voldoet

De keuze hierin is mede afhankelijk van de ondergrond op jouw adres. Zo kunnen we bij een stevige zandgrond gebruik maken van funderingstegels, maar adviseren we bij nattere ondergronden gebruik te maken van schroeffundering. Neem contact met ons op voor advies op maat. Wij helpen en ontzorgen graag.

Jazeker, maak je wensen bekend tijdens het contact. We hebben tal van standaard soorten ramen die we kunnen voorzien. Denk aan een dakraam, horizontale ramen, in oppervlak grotere raampartijen, ramen met draai-/kiepfunctionaliteit of een raam naar exacte wens/afmeting. Alles is mogelijk.

Vind nog meer inspiratie in de brochure

Een brochure is gratis en geheel vrijblijvend. In onze brochure vind je het scherpe introductieaanbod, de specificaties, meerwerkopties en lees je alles over het hoogwaardige afwerkingsniveau.