Home / Blog / Een ergonomische thuiswerkplek is een must

Door (rug)klachten te voorkomen bieden wij ook ergonomische werkplekken aan voor in je OPUS pod. Een, door experts geselecteerde, ergonomische stoel in combinatie met bureau vermindert en ontneemt verschillende klachten. Lees verder om te voordelen te bekijken.

Er is sinds 2020 door de corona pandemie veel veranderd in ons werkbare leven. Terwijl we nog niet zo lang geleden allemaal naar ons werk toe gingen, werken we nu in steeds grotere getale vanuit huis. Dat heeft voor de één voordelen en voor de ander nadelen (of een combinatie hiervan). Als je al een eigen thuiswerkplek of bijvoorbeeld een fijne tuin werkplek hebt, is er al een goede eerste stap gezet. Het beschikken over een een goede ergonomische thuiswerkplek is daarentegen ook enorm belangrijk.

Op kantoor eisen we allemaal passend meubilair van onze werkgevers, genoeg ruimte zoals dat arbotechnisch is bepaald en een kwalitatief goed bureau en -stoel zodat we ergonomisch kunnen werken.

Maar hoe zit dat nou thuis? Eisen we van onszelf ook een ergonomische thuiswerkplek? Waarschijnlijk zitten namelijk heel wat mensen in huis of op hun werkplek in de tuin aan een te laag bureau, op de bureaustoel van zoonlief of zelfs op een eetkamer- of keukenstoel. Voor velen van jullie zal dit bekend klinken, maar ook veel zullen zich afvragen waarom niet iedereen zorgt voor een ergonomische thuiswerkplek.

Nou, in veel gevallen omdat die stoel er toch staat en misschien ook omdat we liever geen geld uitgeven aan iets wat in principe niet ‘nodig is’ (‘omdat we straks toch weer teruggaan naar het oude normaal’). Maar laten we eerlijk zijn: dat is ‘in principe’ tegelijkertijd vragen om grote problemen, rugklachten bijvoorbeeld, en daar ben je niet zomaar vanaf.

Als jij langere tijd zit op een te lage of te hoge stoel, een op iemand anders afgestelde rugleuning gebruikt of je benen in een verkeerde hoek houdt, dan krijg je daar op den duur gegarandeerd last van. Op het moment dat je dat merkt, is er al schade aangericht. Voorkomen is in deze belangrijk. Een goede ergonomische thuiswerkplek begint bij goed zitten en/of staan. Zorg dat je vanaf het begin een goede thuiswerkplek creëert en stel het absoluut niet uit.

Thuis ergonomisch werken begint bij goed zitten en/of staan

Onderschat zeker niet het belang van een ergonomische thuiswerkplek. Dat begint ook in jouw werkplek tuin met ergonomisch zitten of ergonomisch staan. Staan? Ja, dat lees je goed. Er zijn namelijk goede zit-sta bureaus die voorkomen dat je dag in, dag uit op een stoel hoeft te zitten. Ons menselijk lichaam is daar ook helemaal niet op gebouwd.

Wist je dat staand werken rugklachten voorkomt of zelfs tegen kan gaan? Als je staat heeft de wervelkolom een betere en natuurlijke houding ten opzichte van zitten. Het zorgt voor een meer evenwichtige verdeling tussen de wervels in de onderrug, waardoor staand werken voor mensen met rugklachten als prettig wordt ervaren. Ook zorgt staand werken voor een productiviteitswinst. Thuis ergonomisch werken begint dus bij goed zitten en/of staan, en met een zit-sta bureau kan je alle kanten op.

Het voordeel aan een ergonomische thuiswerkplek in één van onze tuinkantoren is dat je ook nog eens eens door het tiny office raam je tuin in kunt kijken. Dus je combineert gezonder werken met een genietmoment van je eigen tuin, en dus een stukje ontspanning (heerlijk die vogeltjes op de achtergrond). Optioneel kun je één van deze zit-sta bureaus bijbestellen als je een OPUS pod in jouw tuin laat plaatsen. Onze bureaus kunnen op verschillende hoogtes worden ingesteld.

Ook hebben ze geheugen standjes voor drie standen. Hiermee kun je middels één druk op de knop je bureau zetten op de door jou voorgeprogrammeerde standen. Dit is erg handig als het bureau op jouw ergonomische thuiswerkplek door nog iemand wordt gebruikt. Wil je een tijdje staand werken, dan zet je het bureau eenvoudig in de eerder ingestelde sta-stand, en ga je verder waar je gebleven was. Omdat een stukje uitstraling ook belangrijk is, kies je uit verschillende bureaubladen en frames. Een display met twee USB-poorten maken het superhandig om je telefoon op te laden én in de buurt te hebben. Je bent dus minder afhankelijk van een stopcontact verderop in jouw tuin werkplek.

Thuis ergonomisch werken? Je kunt niet zonder een goede bureaustoel

Naast een ergonomisch bureau is een goede ergonomische bureaustoel ook vereist voor een goede ergonomische thuiswerkplek. Er is tegenwoordig ook steeds meer keuze in kwalitatieve goede bureaustoelen. Ook in verschillende prijsklassen. Met een goede bureaustoel voorkom je rugklachten, nekklachten, dure behandelingen en andere andere klachten. Vergeet niet dat je door een verkeerde houding wellicht zelfs minder lang kunt zitten. Optioneel kun je bij de aanschaf van een OPUS pod kiezen voor deze bureaustoel. Uiteraard heeft deze een gaslift, en voldoet hij aan de NEN 1335 norm. Lendensteun, armleggers en zitting zijn alle verstelbaar.

Als je exact de richtlijnen voor het instellen van jouw bureaustoel opvolgt, draag je enorm bij aan een gezonde ergonomische thuiswerkplek. Je gaat met plezier naar je ergonomische thuiswerkplek thuis en komt weer fitter thuis dan voorheen.

Jouw thuiswerkplek zo ergonomisch verantwoord mogelijk inrichten

Wil je jouw ergonomische thuiswerkplek zo ergonomisch verantwoord mogelijk inrichten? Denk dan ook goed na over de volgende aspecten:

  • Kijkafstand – Bij een beeldschermformaat van 14 inch is een kijkafstand van 50 cm optimaal, 50 tot 70 cm is acceptabel. Bij een beeldscherm van 15 inch is een kijkafstand van 60 cm optimaal, 55 tot 75 cm is acceptabel. Als het beeldscherm 17/18 inch is moet de kijkafstand voor een optimaal resultaat 70 cm zijn. 60 tot 85 cm is acceptabel. Bij een beeldscherm van 21/22 inch is een afstand van 90 cm optimaal,75 tot 105 cm is acceptabel.
  • Kijkhoek – De optimale kijkhoek is tussen de 20 en 22°.
  • Hoek boven-onderarm – De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°.
  • Positie toetsenbord – De beste positie van het toetsenbord is recht voor het lichaam op ongeveer 10 cm van de rand van het bureaublad.
  • Hoek boven- en onderbeen – Als je op de stoel zit, moeten je voeten goed op de grond en je benen een hoek van 90° maken.
  • Diepte werkblad voor de juiste kijkafstand – De diepte moet voldoende zijn om de juiste kijkafstand te kunnen realiseren.
  • Hoogte bureaustoel – De hoogte van de bureaustoel kun je het beste bepalen door voor de stoel te gaan staan met je knieschijf tegen de voorkant van de zitting. Als je knieschijf net boven de zitting uitkomt, is de zithoogte goed ingesteld. Je voeten moeten altijd goed op de grond komen en de hoek van boven- en onderbeen circa 90° zijn.

Gefocust kunnen thuiswerken is belangrijk, maar beschikken over een goede ergonomische thuiswerkplek is net zo belangrijk. Je wilt immers fysieke klachten kosten wat kost voorkomen. Heb je interesse in een OPUS pod in je tuin? Vraag je je verder af hoe je de pod het beste ergonomisch kunt inrichten? Twijfel je of daar bijvoorbeeld wel genoeg ruimte voor is?

Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om je vragen te beantwoorden. Twijfel je of een tuinkantoor überhaupt iets voor jou is? Vraag dan vrijblijvend de brochure aan voor meer informatie. Je kunt ook vrijblijvend een afspraak maken om OPUS – home office pods te komen bekijken in onze productiehal.

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt